Co jeść będąc chorym na cukrzycę?

Przepisując dietę diabetykowi, lekarz kieruje się wiekiem, płcią, poziomem aktywności fizycznej i kategorią wagową pacjenta. Podstawowe zasady żywienia dietetycznego to ograniczenie słodzonej żywności. Podstawową koncepcją diety diabetologicznej jest jednostka chleba (XE) odpowiadająca wartości 10 g węglowodanów. Dietetycy opracowali zestawy tabel wskazujące ich ilość na 100 gramów dowolnego produktu. Dieta dla chorych na cukrzycę przewiduje codzienny posiłek o łącznej wartości od 12 do 24 XE.

Cukrzyca typu 2

Istnieje kilka wskazówek dotyczących obniżania poziomu cukru we krwi:

• usunąć z diety alkohol, soki, lemoniadę;

• zmniejszyć ilość słodzików i śmietanki podczas picia herbaty, kawy;

• wybieraj niesłodzone potrawy;

• zamień słodycze na zdrową żywność, na przykład zamiast lodów zjedz deser bananowy (mrożone banany ubij mikserem).

Nawet na początkowym etapie choroby musisz przestrzegać zasad żywieniowych. U diabetyków, którzy nie przestrzegają diety, komórki tracą wrażliwość na insulinę w wyniku wysokiego spożycia węglowodanów. W efekcie poziom glukozy we krwi wzrasta i stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Dieta na cukrzycę typu 2 pomaga przywrócić zdolność komórek do wchłaniania cukru. Podstawowe zasady diety:

• zastąpienie cukru substancjami słodzącymi w ilości dopuszczonej przez lekarza;

• preferowanie deserów zawierających tłuszcze roślinne (jogurt, orzechy);

• posiłki o tej samej zawartości kalorii;

• jedz więcej węglowodanów rano.

Dla diabetyków typu 2 zaleca się dzienne spożycie 1,5 litra płynów. Nie możesz przeciążać przewodu pokarmowego, więc przejadanie się jest wykluczone. Nie myśl, że kilka kieliszków alkoholu i trochę cukierków nie spowoduje komplikacji. Takie „słabości” niweczą wszelkie wysiłki i mogą wywołać krytyczny stan, który wymaga resuscytacji.

Dozwolone produkty

Dieta dla cukrzyka typu 2 jest bardzo prosta. Musisz tylko wiedzieć, które pokarmy można spożywać w ograniczonych ilościach, a które muszą być obecne w większości pokarmów diety. Wiedząc o sposobach przygotowywania posiłków dietetycznych oraz o prawidłowym połączeniu dozwolonych składników, łatwo jest zbudować menu na cały tydzień. Wskazane potrawy to na przykład:

• Zielona kasza gryczana gotowana na parze z wrzącą wodą.

• Warzywa korzeniowe, zioła, warzywa, rośliny strączkowe. Wszystkie warzywa rosnące nad ziemią, w tym wszelkiego rodzaju warzywa i grzyby. Korzeń selera, surowa marchew, topinambur, rzepa, batat, rzodkiewka. Soczewica, czarna fasola - 30 gramów 1 raz w tygodniu.

• Cytryna, awokado, żurawina, agrest, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, truskawka. Lepiej robić sosy owocowe i przyprawy.

• Oliwka, migdał, masło orzechowe w sałatkach. Olej rybny, wątroba dorsza. Olej lniany.

Jakich pokarmów nie można jeść

Nieodpowiednie jedzenie pogorszy stan cukrzyka, wywoła skok cukru. Osoba z cukrzycą typu 2 nie powinna jeść:

• Czarna lista obejmuje cukier i wszystkie produkty zawierające go w nadmiarze. Musimy zapomnieć o lodach, czekoladzie, marmoladzie, dżemie, słodyczach, konfiturach, chałwie i innych słodyczach.

• Pieczywo. Zakazane wypieki: babeczki, ciastka, bułki, biały bochenek i chleb.

• Tłuste pokarmy mogą znacznie podnieść poziom glukozy. Z tego powodu diabetyk powinien zrezygnować z kaczki, wieprzowiny, jagnięciny, smalcu, majonezu, śmietany. Należy również wykluczyć słodki jogurt, tłusty twarożek i ser.

• Półprodukty. Zawierają dużą liczbę aromatów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku. Nie należy jeść paluszków rybnych, gotowych przemysłowych kotletów, pierogów, kiełbasek, kiełbasek.

• Tłuszcze trans. Ich użycie zaszkodzi nie tylko cukrzykowi, ale także zdrowemu człowiekowi. Zakazane produkty obejmują margarynę, tłuszcz do ciast, pasty do smarowania, frytki, hot dogi, hamburgery, popcorn.

Autor