Co jeść będąc chorym na cukrzycę?
Przepisując dietę diabetykowi, lekarz kieruje się wiekiem, płcią, poziomem aktywności fizycznej i kategorią wagową pacjenta. Podstawowe zasady żywienia dietetycznego to ograniczenie słodzonej żywności. Podstawową koncepcją diety diabetologicznej jest jednostka chleba (XE) odpowiadająca wartości 10 g węglowodanów. Dietetycy opracowali zestawy tabel wskazujące ich ilość na 100 gramów dowolnego produktu. Dieta dla chorych na cukrzycę przewiduje codzienny posiłek o łącznej wartości od 12 do 24 XE.
Cukrzyca typu 2
Istnieje kilka wskazówek dotyczących obniżania poziomu cukru we krwi:
• usunąć z diety alkohol, soki, lemoniadę;
• zmniejszyć ilość słodzików i śmietanki podczas picia herbaty, kawy;
• wybieraj niesłodzone potrawy;
• zamień słodycze na zdrową żywność, na przykład zamiast lodów zjedz deser bananowy (mrożone banany ubij mikserem).
Nawet na początkowym etapie choroby musisz przestrzegać zasad żywieniowych. U diabetyków, którzy nie przestrzegają diety, komórki tracą wrażliwość na insulinę w wyniku wysokiego spożycia węglowodanów. W efekcie poziom glukozy we krwi wzrasta i stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Dieta na cukrzycę typu 2 pomaga przywrócić zdolność komórek do wchłaniania cukru. Podstawowe zasady diety:
• zastąpienie cukru substancjami słodzącymi w ilości dopuszczonej przez lekarza;
• preferowanie deserów zawierających tłuszcze roślinne (jogurt, orzechy);
• posiłki o tej samej zawartości kalorii;
• jedz więcej węglowodanów rano.
Dla diabetyków typu 2 zaleca się dzienne spożycie 1,5 litra płynów. Nie możesz przeciążać przewodu pokarmowego, więc przejadanie się jest wykluczone. Nie myśl, że kilka kieliszków alkoholu i trochę cukierków nie spowoduje komplikacji. Takie „słabości” niweczą wszelkie wysiłki i mogą wywołać krytyczny stan, który wymaga resuscytacji.
Dozwolone produkty
Dieta dla cukrzyka typu 2 jest bardzo prosta. Musisz tylko wiedzieć, które pokarmy można spożywać w ograniczonych ilościach, a które muszą być obecne w większości pokarmów diety. Wiedząc o sposobach przygotowywania posiłków dietetycznych oraz o prawidłowym połączeniu dozwolonych składników, łatwo jest zbudować menu na cały tydzień. Wskazane potrawy to na przykład:
• Zielona kasza gryczana gotowana na parze z wrzącą wodą.
• Warzywa korzeniowe, zioła, warzywa, rośliny strączkowe. Wszystkie warzywa rosnące nad ziemią, w tym wszelkiego rodzaju warzywa i grzyby. Korzeń selera, surowa marchew, topinambur, rzepa, batat, rzodkiewka. Soczewica, czarna fasola - 30 gramów 1 raz w tygodniu.
• Cytryna, awokado, żurawina, agrest, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, truskawka. Lepiej robić sosy owocowe i przyprawy.
• Oliwka, migdał, masło orzechowe w sałatkach. Olej rybny, wątroba dorsza. Olej lniany.
Jakich pokarmów nie można jeść
Nieodpowiednie jedzenie pogorszy stan cukrzyka, wywoła skok cukru. Osoba z cukrzycą typu 2 nie powinna jeść:
• Czarna lista obejmuje cukier i wszystkie produkty zawierające go w nadmiarze. Musimy zapomnieć o lodach, czekoladzie, marmoladzie, dżemie, słodyczach, konfiturach, chałwie i innych słodyczach.
• Pieczywo. Zakazane wypieki: babeczki, ciastka, bułki, biały bochenek i chleb.
• Tłuste pokarmy mogą znacznie podnieść poziom glukozy. Z tego powodu diabetyk powinien zrezygnować z kaczki, wieprzowiny, jagnięciny, smalcu, majonezu, śmietany. Należy również wykluczyć słodki jogurt, tłusty twarożek i ser.
• Półprodukty. Zawierają dużą liczbę aromatów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku. Nie należy jeść paluszków rybnych, gotowych przemysłowych kotletów, pierogów, kiełbasek, kiełbasek.
• Tłuszcze trans. Ich użycie zaszkodzi nie tylko cukrzykowi, ale także zdrowemu człowiekowi. Zakazane produkty obejmują margarynę, tłuszcz do ciast, pasty do smarowania, frytki, hot dogi, hamburgery, popcorn.