Co jeść będąc chorym na cukrzycę?

Przepisując dietę diabetykowi, lekarz kieruje się wiekiem, płcią, poziomem aktywności fizycznej i kategorią wagową pacjenta. Podstawowe zasady żywienia dietetycznego to ograniczenie słodzonej żywności. Podstawową koncepcją diety diabetologicznej jest jednostka chleba (XE) odpowiadająca wartości 10 g węglowodanów. Dietetycy opracowali zestawy tabel wskazujące ich ilość na 100 gramów dowolnego produktu. Dieta dla chorych na cukrzycę przewiduje codzienny posiłek o łącznej wartości od 12 do 24 XE.

Cukrzyca typu 2

Istnieje kilka wskazówek dotyczących obniżania poziomu cukru we krwi:

• usunąć z diety alkohol, soki, lemoniadę;

• zmniejszyć ilość słodzików i śmietanki podczas picia herbaty, kawy;

• wybieraj niesłodzone potrawy;

• zamień słodycze na zdrową żywność, na przykład zamiast lodów zjedz deser bananowy (mrożone banany ubij mikserem).

Nawet na początkowym etapie choroby musisz przestrzegać zasad żywieniowych. U diabetyków, którzy nie przestrzegają diety, komórki tracą wrażliwość na insulinę w wyniku wysokiego spożycia węglowodanów. W efekcie poziom glukozy we krwi wzrasta i stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Dieta na cukrzycę typu 2 pomaga przywrócić zdolność komórek do wchłaniania cukru. Podstawowe zasady diety:

• zastąpienie cukru substancjami słodzącymi w ilości dopuszczonej przez lekarza;

• preferowanie deserów zawierających tłuszcze roślinne (jogurt, orzechy);

• posiłki o tej samej zawartości kalorii;

• jedz więcej węglowodanów rano.

Dla diabetyków typu 2 zaleca się dzienne spożycie 1,5 litra płynów. Nie możesz przeciążać przewodu pokarmowego, więc przejadanie się jest wykluczone. Nie myśl, że kilka kieliszków alkoholu i trochę cukierków nie spowoduje komplikacji. Takie „słabości” niweczą wszelkie wysiłki i mogą wywołać krytyczny stan, który wymaga resuscytacji.

Dozwolone produkty

Dieta dla cukrzyka typu 2 jest bardzo prosta. Musisz tylko wiedzieć, które pokarmy można spożywać w ograniczonych ilościach, a które muszą być obecne w większości pokarmów diety. Wiedząc o sposobach przygotowywania posiłków dietetycznych oraz o prawidłowym połączeniu dozwolonych składników, łatwo jest zbudować menu na cały tydzień. Wskazane potrawy to na przykład:

• Zielona kasza gryczana gotowana na parze z wrzącą wodą.

• Warzywa korzeniowe, zioła, warzywa, rośliny strączkowe. Wszystkie warzywa rosnące nad ziemią, w tym wszelkiego rodzaju warzywa i grzyby. Korzeń selera, surowa marchew, topinambur, rzepa, batat, rzodkiewka. Soczewica, czarna fasola - 30 gramów 1 raz w tygodniu.

• Cytryna, awokado, żurawina, agrest, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, truskawka. Lepiej robić sosy owocowe i przyprawy.

• Oliwka, migdał, masło orzechowe w sałatkach. Olej rybny, wątroba dorsza. Olej lniany.

Jakich pokarmów nie można jeść

Nieodpowiednie jedzenie pogorszy stan cukrzyka, wywoła skok cukru. Osoba z cukrzycą typu 2 nie powinna jeść:

• Czarna lista obejmuje cukier i wszystkie produkty zawierające go w nadmiarze. Musimy zapomnieć o lodach, czekoladzie, marmoladzie, dżemie, słodyczach, konfiturach, chałwie i innych słodyczach.

• Pieczywo. Zakazane wypieki: babeczki, ciastka, bułki, biały bochenek i chleb.

• Tłuste pokarmy mogą znacznie podnieść poziom glukozy. Z tego powodu diabetyk powinien zrezygnować z kaczki, wieprzowiny, jagnięciny, smalcu, majonezu, śmietany. Należy również wykluczyć słodki jogurt, tłusty twarożek i ser.

• Półprodukty. Zawierają dużą liczbę aromatów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku. Nie należy jeść paluszków rybnych, gotowych przemysłowych kotletów, pierogów, kiełbasek, kiełbasek.

• Tłuszcze trans. Ich użycie zaszkodzi nie tylko cukrzykowi, ale także zdrowemu człowiekowi. Zakazane produkty obejmują margarynę, tłuszcz do ciast, pasty do smarowania, frytki, hot dogi, hamburgery, popcorn.

Autor
Komentarze (0)
Zostaw komentarz