Wegańska dieta pudełkowa – nowy trend?

Aby dobrze się czuć i zawsze być w dobrej formie, musisz monitorować własną dietę. Jedzenie powinno być lekkie, zdrowe i smaczne. Jednym ze sposobów na odchudzanie i normalizację metabolizmu jest zbilansowana dieta wegańska.

Co to jest dieta wegańska?

Dieta wegańska całkowicie wyklucza wszystkie rodzaje mięsa, drobiu, ryb, a także jaja i nabiał. Dieta wegańska to dieta całkowicie eliminująca białka zwierzęce. Nie jest jednak wskazana dla:

• kobiet w ciąży i karmiące piersią;

• osoby z chorobami przewodu pokarmowego;

• osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną i uprawiające sport zawodowy

Według badań naukowych przeprowadzonych w 2013 roku w Stanach Zjednoczonych, dieta roślinna może skutecznie zmniejszyć wagę bez ograniczania kalorii. Zwolennicy diety wegańskiej mają niższy wskaźnik masy ciała i prawie nie chorują na cukrzycę typu 2. Uczestnicy eksperymentu, którzy nie jedli mięsa, stracili od 3,7 do 4,5 kg w ciągu dwóch miesięcy, podczas gdy ci, którzy jedli produkty pochodzenia zwierzęcego, stracili tylko 2,3 kg. Oprócz zrzucania zbędnych kilogramów dieta wegańska pozwala:

• oczyścić organizm z toksyn i toksyn;

• uzyskać niższy poziom cukru we krwi;

• znormalizować ciśnienie krwi;

• poprawić stan skóry.

Jak widać, unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego przynosi wymierne korzyści.

Jakie pokarmy są zabronione?

Przechodząc na dietę wegańską, będziesz musiał zrezygnować z wielu potraw:

• Produkty mięsne. Wszystkie rodzaje mięsa i drobiu: wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczak, kaczka, gęś, indyk i różne kiełbasy.

• Produkty mleczne. Weganie zastępują je mlekiem sojowym, kokosowym, owsianym, gryczanym, makowym, konopnym lub ryżowym.

• Ryby i produkty rybne.

Ponadto zabroniony są:

• jajka;

• żelatyna;

• sery podpuszczkowe;

• czekolada zawierająca mleko w proszku.

Co możesz jeść?

Możesz jeść suszone morele, suszone śliwki, rodzynki, morele, daktyle, figi i nie tylko. Można je spożywać jako samodzielny produkt lub dodawać do każdego rodzaju zbóż. Dozwolone jest włączenie do diety kasztanów, orzechów nerkowca, pistacji, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, orzechów włoskich i piniowych. Możesz też jeść pestki dyni, sezamu, lnu i słonecznika. Zawiera składniki odżywcze i aminokwasy. Soja. Składa się w 40% z białka i nie ustępuje pod względem wartości odżywczej produktom mięsnym.

Zalety

Dieta wegańska to styl dietetyczny oparty na etycznych i ekologicznych wyborach ludzi, którzy decydują się na wyeliminowanie z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego: zboża i ich pochodne, świeże i suszone owoce, warzywa, nasiona, rośliny strączkowe, pędy, tłuszcze roślinne i algi. Poza względami etycznymi niektórzy ludzie chcą przejść na weganizm ze względów zdrowotnych. W tym miejscu pojawia się pytanie: jakie są wady i zalety tego typu diety?

• Weganie twierdzą, że pokarmy roślinne są kluczem do długowieczności.

• Żywność wegańska zapewnia duże obciążenie energetyczne, zwłaszcza że jest bogata w węglowodany i produkty roślinne, takie jak suszone i suszone owoce.

• Spożywanie żywności opartej głównie na roślinach poprawia samopoczucie poprzez eliminację tłuszczów nasyconych typowych dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

• Ponadto dieta wegańska ma silne działanie odtruwające, obniżające poziom cholesterolu i hipoglikemizujące. Z biegiem czasu organizm zostaje oczyszczony z toksyn, obniża się poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

• Wśród korzyści można wymienić efekt antycellulitowy.

Wady

• Przeciwnicy diety wegańskiej uważają, że jest to bardzo sztywny styl odżywiania, którego nie można wystarczająco zbilansować.

• Zwolennicy diety wegańskiej muszą stale monitorować poziom witamin i minerałów w organizmie: żelaza, cynku, wapnia, witamin D i B, w szczególności witaminy B12.

Autor