Wegańska dieta pudełkowa – nowy trend?
Aby dobrze się czuć i zawsze być w dobrej formie, musisz monitorować własną dietę. Jedzenie powinno być lekkie, zdrowe i smaczne. Jednym ze sposobów na odchudzanie i normalizację metabolizmu jest zbilansowana dieta wegańska.
Co to jest dieta wegańska?
Dieta wegańska całkowicie wyklucza wszystkie rodzaje mięsa, drobiu, ryb, a także jaja i nabiał. Dieta wegańska to dieta całkowicie eliminująca białka zwierzęce. Nie jest jednak wskazana dla:
• kobiet w ciąży i karmiące piersią;
• osoby z chorobami przewodu pokarmowego;
• osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną i uprawiające sport zawodowy
Według badań naukowych przeprowadzonych w 2013 roku w Stanach Zjednoczonych, dieta roślinna może skutecznie zmniejszyć wagę bez ograniczania kalorii. Zwolennicy diety wegańskiej mają niższy wskaźnik masy ciała i prawie nie chorują na cukrzycę typu 2. Uczestnicy eksperymentu, którzy nie jedli mięsa, stracili od 3,7 do 4,5 kg w ciągu dwóch miesięcy, podczas gdy ci, którzy jedli produkty pochodzenia zwierzęcego, stracili tylko 2,3 kg. Oprócz zrzucania zbędnych kilogramów dieta wegańska pozwala:
• oczyścić organizm z toksyn i toksyn;
• uzyskać niższy poziom cukru we krwi;
• znormalizować ciśnienie krwi;
• poprawić stan skóry.
Jak widać, unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego przynosi wymierne korzyści.
Jakie pokarmy są zabronione?
Przechodząc na dietę wegańską, będziesz musiał zrezygnować z wielu potraw:
• Produkty mięsne. Wszystkie rodzaje mięsa i drobiu: wieprzowina, wołowina, jagnięcina, kurczak, kaczka, gęś, indyk i różne kiełbasy.
• Produkty mleczne. Weganie zastępują je mlekiem sojowym, kokosowym, owsianym, gryczanym, makowym, konopnym lub ryżowym.
• Ryby i produkty rybne.
Ponadto zabroniony są:
• jajka;
• żelatyna;
• sery podpuszczkowe;
• czekolada zawierająca mleko w proszku.
Co możesz jeść?
Możesz jeść suszone morele, suszone śliwki, rodzynki, morele, daktyle, figi i nie tylko. Można je spożywać jako samodzielny produkt lub dodawać do każdego rodzaju zbóż. Dozwolone jest włączenie do diety kasztanów, orzechów nerkowca, pistacji, orzechów laskowych, orzeszków ziemnych, orzechów włoskich i piniowych. Możesz też jeść pestki dyni, sezamu, lnu i słonecznika. Zawiera składniki odżywcze i aminokwasy. Soja. Składa się w 40% z białka i nie ustępuje pod względem wartości odżywczej produktom mięsnym.
Zalety
Dieta wegańska to styl dietetyczny oparty na etycznych i ekologicznych wyborach ludzi, którzy decydują się na wyeliminowanie z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie spożywają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego: zboża i ich pochodne, świeże i suszone owoce, warzywa, nasiona, rośliny strączkowe, pędy, tłuszcze roślinne i algi. Poza względami etycznymi niektórzy ludzie chcą przejść na weganizm ze względów zdrowotnych. W tym miejscu pojawia się pytanie: jakie są wady i zalety tego typu diety?
• Weganie twierdzą, że pokarmy roślinne są kluczem do długowieczności.
• Żywność wegańska zapewnia duże obciążenie energetyczne, zwłaszcza że jest bogata w węglowodany i produkty roślinne, takie jak suszone i suszone owoce.
• Spożywanie żywności opartej głównie na roślinach poprawia samopoczucie poprzez eliminację tłuszczów nasyconych typowych dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
• Ponadto dieta wegańska ma silne działanie odtruwające, obniżające poziom cholesterolu i hipoglikemizujące. Z biegiem czasu organizm zostaje oczyszczony z toksyn, obniża się poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
• Wśród korzyści można wymienić efekt antycellulitowy.
Wady
• Przeciwnicy diety wegańskiej uważają, że jest to bardzo sztywny styl odżywiania, którego nie można wystarczająco zbilansować.
• Zwolennicy diety wegańskiej muszą stale monitorować poziom witamin i minerałów w organizmie: żelaza, cynku, wapnia, witamin D i B, w szczególności witaminy B12.