Proste wskazówki, jak odnieść sukces w przygotowywaniu posiłków
Czy czujesz się zmęczony, ociężały, wyczerpany i ogólnie rzecz biorąc, nie czujesz się najlepiej? Czy polegasz na gotowych daniach lub jedzeniu na wynos, zamiast gotować każdego dnia? Chociaż jedzenie gotowe może być wygodne i oszczędzać Twój czas na krótką metę, na dłuższą metę nie jest korzystne dla Twojego zdrowia.
Jedzenie pakowane, fast foody i dania na wynos są zazwyczaj bogatsze w tłuszcz, kalorie i cukier niż jedzenie domowe. Może im również brakować składników wysokiej jakości, takich jak owoce i warzywa - które są niezbędne dla dobrego zdrowia. Nie wspominając już o dodatkowym obciążeniu dla Twojego konta bankowego, ale nie będziemy się w to zagłębiać!
"Chcę jeść zdrowiej, ale po prostu nie mam czasu" to coś, co często słyszę, zarówno w klinice, jak i od innych osób. Czas może być bardzo realną przeszkodą, ale kluczem jest praca z tym, a nie przeciwko niemu - to jest, gdzie posiłek prep przychodzi w.
Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować pożywne posiłki dostosowane do twojego zabieganego stylu życia:
Śniadanie:
-
Overnight oats - namocz płatki owsiane w jogurcie lub mleku i pozostaw w lodówce na noc. Dodaj nasiona, orzechy, cynamon i owoce, aby uzyskać pyszne śniadanie, które możesz wziąć i iść rano. Możesz nawet przygotować go w dużych ilościach na kilka dni i przechowywać porcje w osobnych pojemnikach, aby zaoszczędzić czas przygotowania.
-
Smoothies - przygotuj składniki w blenderze dzień wcześniej, takie jak szpinak, pokrojone owoce, miód i jogurt. Rano dodaj po prostu mleko lub wodę, zmiksuj i gotowe. Możesz również dodać mrożone owoce, aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, a jako bonus, często mrożone owoce są tańsze!
-
Trzymaj śniadanie w swoim miejscu pracy - np. saszetki z płatkami owsianymi/Weetabix, mleko i owoce, itp. W ten sposób, nawet jeśli inne opcje Cię zawiodą, będziesz miał zdrową opcję czekającą na Ciebie w pracy.
-
Zachowaj wymyślne rzeczy na weekend - omlety, tosty francuskie, naleśniki itp. mogą być pysznymi i pożywnymi śniadaniami, ale zachowaj je na weekend, kiedy masz więcej czasu.
Lunch:
-
Ugotuj dodatkową kolację i przynieś resztki na zdrowy lunch następnego dnia. Dąż do tego, by jedną trzecią lub połowę talerza stanowiły warzywa, ilość węglowodanów wielkości pięści, a białka wielkości dłoni.
-
Odłóż na bok 1-2 godziny w tygodniu, w których możesz przygotować kilka posiłków z wyprzedzeniem. Przechowuj je w lodówce lub zamrażarce, abyś mógł bez większego zastanowienia zjeść rano lunch.
-
Zostaw składniki w pracy - jeśli masz miejsce w pracy, możesz przynieść wrapy lub chleb, mieszankę sałat w pudełku na lunch i źródło białka, np. puszkę tuńczyka. W ten sposób możesz przygotować swój lunch w pracy każdego dnia bez zbytniego zastanawiania się, po przyniesieniu potrzebnych składników.
Kolacja:
-
W zależności od twojego harmonogramu możesz zdecydować się na przygotowanie kolacji z wyprzedzeniem i pozostawienie ich w lodówce, abyś miał coś gotowego, gdy wrócisz z pracy.
-
Jeśli pracujesz długie godziny, może być pomocne, aby przynieść wstępnie przygotowane obiady do pracy i pozostawić je w lodówce tak, że nie jesteś głodny do czasu, gdy wrócisz do domu.
-
Jeśli gotujesz codziennie, możesz w weekend przygotować warzywa, które następnie możesz dodać do szybkich i łatwych dań. Tak, na przykład, w weekend możesz upiec dużą tacę warzyw, trzymać je w szczelnym pojemniku w lodówce, a następnie dodać je w razie potrzeby do omletów, wrapów lub jako dodatek do zwykłej kolacji. Warzywa są zazwyczaj pierwszą rzeczą, którą się porzuca, więc ich wstępne przygotowanie to wielka oszczędność czasu.
-
Przygotuj sałatki w dużych ilościach i przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, aby łatwo dodać je do kanapek, wrapów lub jako dodatek do posiłku.
-
Mrożone warzywa mogą być ratunkiem, jeśli chodzi o przygotowywanie szybkich i łatwych posiłków. Wystarczy je ugotować lub wymieszać, dodać białko (np. kurczaka, indyka lub tofu) i podać z węglowodanami (np. ryżem lub makaronem), aby uzyskać zrównoważony posiłek.
-
Gotuj dania, które wystarczą na kilka dni - np. lasagne, curry, placek pasterski, quiche, gulasz, makaron itp. Takie dania można przygotować w dużych ilościach, dzięki czemu zaoszczędzisz na codziennym gotowaniu.
-
Utrzymuj proste posiłki - podobnie jak w przypadku śniadania, postaraj się zachować wymyślne kolacje na dni, kiedy masz więcej czasu. Nie wywieraj na siebie zbyt dużej presji, aby codziennie przygotowywać coś kreatywnego.
Wskazówki, jak odnieść sukces w przygotowaniach
-
Rób zakupy online: dzięki temu masz pełną kontrolę nad tym, co kupujesz, a nawet możesz zamówić dostawę, aby zaoszczędzić czas.
-
Napisz listę: może być tak szczegółowa lub tak niejasna, jak chcesz, ale dobrze jest mieć jakieś pojęcie o tym, czego potrzebujesz - celuj w różnorodne owoce i warzywa, białko i trochę węglowodanów.
-
Zaplanuj czas na przygotowanie - niedziela wieczór zazwyczaj działa najlepiej dla większości ludzi. Postaraj się wygospodarować maksymalnie 1-2 godziny, w przeciwnym razie stanie się to zbyt dużym obciążeniem. To jest dobry czas, aby zrobić jedzenie na 2-3 dni lub więcej, jeśli planujesz zamrozić niektóre. Aby uzyskać najłatwiejszą wskazówkę dotyczącą przygotowania posiłków, po prostu włóż pokrojone warzywa, filety z kurczaka lub ryby i ziemniaki lub słodkie ziemniaki do piekarnika na 40-50 minut lub do momentu ugotowania. Wymaga to minimalnego wysiłku, a może działać przez ponad 3 dni.
-
Zainwestuj w dobre naczynia Tupperware - lunchboxy, torby na lunch, torby chłodzące, przenośne kolby itp. są warte inwestycji, aby pomóc Ci w przechowywaniu Twojego pysznego jedzenia.
-
Bądź realistą - zachowaj prostotę i rób to, co działa dla Ciebie. Moje przygotowywanie posiłków jest szybkie i łatwe, ale to oznacza, że robię to konsekwentnie. Jeśli spróbujesz zrobić coś zbyt skomplikowanego, może się okazać, że to tylko dodaje stresu do twojego życia. Pomysł z przygotowywaniem posiłków ma na celu zmniejszenie stresu i zwiększenie sukcesu żywieniowego. Próby i błędy są naprawdę receptą na sukces w tym przypadku.