Zdrowe odżywianie to nie sport wyczynowy

Podziękowania dla Del Monte Foods za sponsorowanie tego wpisu!

Jedzenie to obecnie zmartwienie wielu osób.

Być może martwisz się o to, jak i gdzie kupić jedzenie - i martwisz się, że Twoje posiłki i przekąski wyglądają inaczej niż kiedyś.

Być może jesz więcej pocieszających potraw i wracasz do znanych smaków i przepisów. Być może jesz mniej świeżych produktów, a więcej gotowych, ponieważ masz mniejszy dostęp do zakupów spożywczych. Możesz też podejmować kroki w celu zmniejszenia budżetu na żywność z powodu niepewności zatrudnienia lub utraty pracy.

Jako dietetyk, zawsze cieszę się, kiedy ludzie wkładają troskę i uwagę w to, co jedzą. Ale nie znoszę, gdy ludzie niepotrzebnie martwią się, że ich wybory nie są wystarczająco dobre.

Stresowanie się jedzeniem nie jest zdrowe.

W ostatnim sondażu Del Monte 2020 Stan zdrowego odżywiania w Amerycedorośli (zwłaszcza Millennials) przyznają się do odczuwania presji społecznej i niepokoju związanego ze zdrowym odżywianiem.

Mogę się z tym zgodzić. Nieraz czułam presję społeczną, aby jeść zgodnie z zaleceniami mediów społecznościowych. Stresowałam się tym, czy moja miseczka owsianki jest wystarczająco piękna, aby ją opublikować i czy wymaga przybrania, aby była gotowa do zdjęcia.

Doświadczyłam również niepokoju związanego z tym, ile to wszystko kosztowało. Im więcej się edukowałem, tym pewniej zacząłem się czuć w kwestii wyborów, które pracują dla budżetu mojej rodziny (zob. Jak przestałam się stresować zakupami spożywczymi). Pamiętam jednak bardzo dobrze stres związany z zakupami w sklepie spożywczym.

W ankiecie Del Monte, jedna na trzy osoby twierdzi, że nigdy nie uczono ich o zdrowym odżywianiu. Jeśli zostawimy media społecznościowe, aby tego nauczyć, wiadomości są bardzo sprzeczne, często niedokładne i często pochodzą z miejsca uprzywilejowanego, gdzie pieniądze i zasoby nie są problemami (czytaj: Czyste odżywianie to przywilej, nie tylko wybór).

Przykład: W badaniu dwie trzecie osób stwierdziło, że pakowana żywność nigdy nie była zdrowszą opcją w porównaniu ze świeżą. Nic dziwnego, że ludzie odczuwają stres i niepokój związany z jedzeniem!

Jeśli nie wierzysz, że cokolwiek w opakowaniu może być dla ciebie dobre, stwarza to ogromną presję (i spory nakład pracy w kuchni), kiedy wszystko musi być całe, świeże i z własnej produkcji.

Oto, co wiemy: Dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i zagrażające życiu incydenty, takie jak udar mózgu, i może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy i niektórych nowotworów.

Owoce i warzywa są dla Ciebie zdrowe. Stresujesz się, czy te, które jesz, są "wystarczająco dobre"? To NIE jest dla ciebie zdrowe.

I myślę, że wszyscy możemy się zgodzić, że jeśli chodzi o owoce i warzywa, posiadanie wyboru jest ważne - szczególnieteraz.

Czy świeża żywność jest zdrowsza?

Świeża żywność jest postrzegana jako złoty standard i sama jestem zwolenniczką spożywania dużej ilości świeżej żywności. Ale kupuję również mrożonki i konserwy i nie uważam ich za mniej zdrowe.

Dlaczego? Rozważ to:

  • Produkty w puszkach i mrożone są zazwyczaj przetwarzane wkrótce po zbiorach, co oznacza, że jest mniej czasu, aby składniki odżywcze uległy degradacji (w porównaniu ze świeżymi, które mogą leżeć na półkach w sklepie i w lodówce przez kilka dni, a nawet tygodni). W Del Monte Foods, 95 procent warzyw pokonuje mniej niż 75 mil, aby trafić do puszki, są one zbierane i pakowane w ciągu kilku godzin.
  • Obróbka termiczna w puszkach zwiększa zawartość niektórych składników odżywczych, takich jak likopen, związek zwalczający choroby, występujący w pomidorach, oraz przeciwutleniacze występujące w brzoskwiniach.
  • Ludzie chętniej jedzą owoce i warzywa, jeśli są one łatwe, wygodne i dostępne. Dzięki puszkom i mrożonkom jest to możliwe. Według CDC, 90% ludzi nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw dziennie.
  • Prawdopodobieństwo wyrzucenia owoców i warzyw w puszkach i mrożonkach jest mniejsze niż w przypadku świeżych, a marnotrawstwo jest obecnie jednym z największych zagrożeń dla środowiska związanych z zaopatrzeniem w żywność.
  • Jedzenie warzyw w każdej postaci, w tym w puszkach, wiąże się ze zwiększonym spożyciem potasu, błonnika pokarmowego, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C i folianów, według ostatni przegląd naukowy.
Zdrowe odżywianie to nie sport wyczynowy: Fakty na temat żywności w puszkach Kliknij, aby Tweetnąć

Jak długo można przechowywać produkty, które nadają się do przechowywania?

Nieotwarte owoce i warzywa w puszce wytrzymują około 2-3 lat (zakładając, że puszka nie jest wgnieciona lub uszkodzona i jest przechowywana w chłodnym, suchym miejscu). Na wszystkich konserwach Del Monte powinna znajdować się data przydatności do spożycia.

Po upływie tego terminu nadal można je bezpiecznie spożywać, ale ich jakość (kolor, smak, konsystencja) może nie być tak dobra.

Po otwarciu przełożyć resztki konserw do szklanego lub plastikowego pojemnika na żywność i zużyć w ciągu trzech dni.

Owocowe kubkiDel Monte można przechowywać, nieotwarte, przez 18 miesięcy.

Co z sodem w warzywach w puszce?

W niektórych warzywach w puszkach znajduje się sód. Zapewnia on dodatkowy smak i działa jako naturalny środek konserwujący.

Można zmniejszyć zawartość sodu nawet o 39% poprzez odsączenie warzyw przed spożyciem lub dodaniem ich do przepisów (a nawet więcej poprzez ich wcześniejsze opłukanie). Porcja odsączonej marchwi Del Monte zawiera tylko 7 procent dziennej wartości sodu.

Można też wybrać odmiany bez dodatku soli i z mniejszą ilością soli - jest ich kilka.

O co chodzi z BPA?

BPA, skrót od Bisphenol-A, jest substancją używaną do wyściełania wnętrza puszek i wieczek słoików. Choć FDA twierdzi, że jej stosowanie w opakowaniach jest bezpieczne, badania wykazały, że może ona wyciekać z opakowań i przedostawać się do żywności. Dlatego wiele firm zmieniło swoje materiały opakowaniowe.

W 2016 r. firma Del Monte zmieniła wszystkie puszki swoich produktów pomidorowych oraz wszystkie owoce i warzywa na opakowania bez BPA, z wyjątkiem kapusty kiszonej (jest to spowodowane barierami produkcyjnymi, ale pracują nad tym!). Zamiast tego stosują wyściółki wykonane z poliestru lub winylu, które są zgodne z wymogami EPA, nie zawierają ftalanów i spełniają wymogi kalifornijskiej ustawy Prop 65, która wyszczególnia substancje chemiczne stanowiące zagrożenie. Wszystkie plastikowe kubki na owoce firmy Del Monte są również wolne od BPA.

Zróbmy coś lepszego

Mam nadzieję, że przyłączycie się do mnie w tym zobowiązaniu:

  • Już teraz dokonujmy wyborów, które są przystępne cenowo, możliwe do wykonania i najlepsze dla naszych rodzin, bez obaw, że inni nas osądzą.
  • Opierajmy się na faktach, a nie na twierdzeniach niewykwalifikowanych osób.
  • Zrozummy, że nie każdy podchodzi do jedzenia w ten sam sposób i że każdy ma różne zasoby, czas i budżet.
  • Załóżmy, że każdy chce jak najlepiej dla swojej rodziny. Unikajmy oceniania sposobu, w jaki inne rodziny wydają pieniądze na jedzenie.
  • Pamiętajmy, że nasze słowa o jedzeniu kierowane do dzieci, przyjaciół, sąsiadów i w mediach społecznościowych mają wpływ.

Hodowcy Dobra

W tym roku współpracuję z firmą Del Monte Foods, ponieważ łączy nas misja zwiększania dostępu do pożywnych, smacznych i niedrogich owoców i warzyw dla każdego. Od ponad 130 lat firma Del Monte dostarcza łatwo dostępne produkty odżywcze w postaci szerokiej gamy wygodnych w użyciu, puszkowanych i świeżo pakowanych owoców i warzyw.

W zeszłym roku współpracowali z ponad 500 rodzinnymi gospodarstwami, aby wygenerować ponad pół miliona ton warzyw - a niektóre z nich to gospodarstwa, z którymi współpracują od ponad wieku (Przeczytaj tutaj o niektórych z tych rodzin rolniczych).

Doceniam również misję firmy Del Monte, która ma na celu edukowanie ludzi w zakresie zdrowego odżywiania. Na przykład, na etykietach swoich warzyw w puszkach Del Monte podaje przepisy na proste, pożywne i niedrogie posiłki, dając ludziom możliwość gotowania w domu dla swoich rodzin.

Współpracują również z GrowingGreatorganizacją, która przynosi praktyczną edukację żywieniową dla dzieci ze szkół podstawowych i gimnazjów, aby wzmocnić pokolenie zdrowo odżywiających się ludzi.

Autor