5 topowych mitów na temat czystego odżywiania, w które powinieneś przestać wierzyć

"Kalorie się nie liczą", "Miód i melasa to nie cukier" i trzy inne mity na temat czystego odżywiania. Nie daj się nabrać na te mity - poznaj fakty!

Jest styczeń, a to oznacza, że wiele osób mówi o dietach - i wiele postów i pinów o "czystym odżywianiu". Nie przepadam za terminem "czyste odżywianie", ale uwielbiam intencje, które za nim stoją: jeść więcej żywności, która jest zbliżona do swojej oryginalnej formy, a mniej wysoko przetworzonej żywności i sztucznych składników.

You might also like: Dlaczego nie kocham terminu "czyste odżywianie"

"Czyste odżywianie" (tak jak "zdrowe odżywianie") jest terminem rozmytym i widziałam wiele interpretacji na jego temat. Niektóre z nich są całkowicie rozsądne. Ale jest też mnóstwo błędnych informacji. Oto pięć mitów na temat czystego odżywiania, które słyszę najczęściej - i fakty:

Clean Eating Myth #1: Cała nieekologiczna żywność jest GMO.

Nie zamierzam wdawać się w debatę na temat tego, czy GMO są dla nas złe czy nie, ale to jest ważne: Tylko dlatego, że żywność jest nieekologiczna, nie oznacza, że jest GMO.

Według organizacji Non-GMO Project, żywność ta ma większe szanse na bycie GMO:

  • lucerna
  • canola
  • kukurydza
  • papaja
  • soja
  • buraki cukrowe
  • żółty letni kabaczek
  • cukinia
  • produkty pochodzenia zwierzęcego (z powodu składników GMO w paszy)
  • składniki (takie jak syrop kukurydziany) wykonane z kukurydzy, soi i buraków cukrowych, które są używane w przetworzonej żywności.

Ale to pozostawia całą masę innych pokarmów, które nie są GMO.

  • Sucha fasola i orzechy nie są GMO, nawet jeśli nie są uprawiane ekologicznie.
  • Konwencjonalne truskawki i sałata nie są GMO.
  • Nowe odmiany owoców, takie jak jabłka, powstają w wyniku krzyżowania, ale nie są GMO.

Jeśli chcesz uniknąć GMO, kupuj produkty organiczne lub szukaj pieczęci "non-GMO verified", ale nie bój się jeść konwencjonalnej żywności.

Mit #2: Kalorie się nie liczą, kiedy jesz "czysto".

Kiedyś na Facebooku zobaczyłam taki komentarz: "Nie przytyjesz, jeśli będziesz jeść czysto".

Że co?

Tak, 100 kalorii z siemienia lnianego ma wyższą jakość odżywczą niż 100 kalorii z sody - i to prawda, że organizm może mieć większe predyspozycje do przechowywania kalorii z cukru jako tłuszczu. Ale nieścisłe jest twierdzenie, że kalorie są bez znaczenia, jeśli twoja dieta jest bardzo odżywcza.

Jeśli niektórym ludziom łatwiej jest utrzymać wagę przy mniej przetworzonej diecie, to mam przeczucie, że są po prostu bardziej zadowoleni dzięki większemu spożyciu błonnika i sycących pokarmów, takich jak bogate w wodę owoce i warzywa. Ograniczenie hiper-słodkich przetworzonych produktów może również stępić niektóre zachcianki, co może pomóc ustabilizować wagę. Ale uwierz mi, nadal możesz przybrać na wadze jedząc "czysto". Ja to zrobiłam!

Mit #3: Miód, syrop klonowy i melasa to nie cukier.

Widzę tak wiele przepisów, które twierdzą, że "bez cukru", ale zawierają miód, syrop klonowy lub melasę. To wszystko są formy cukru.

Choć może wolisz ich używać ze względu na to, jak smakują lub ponieważ uważasz, że nie są tak przetworzone jak zwykły cukier stołowy, powinieneś znać fakty: Kiedy te substancje słodzące trafiają do twoich jelit, rozkładają się na glukozę i fruktozę, tak jak cukier stołowy.

Melasa z czarnej porzeczki zawiera trochę żelaza - ale jak wszystkie słodziki, powinna być używana w niewielkich ilościach. Kiedy więc słyszysz rady dotyczące ograniczania cukru dodanego, pamiętaj, że dotyczy to nie tylko białego cukru i syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, ale także miodu, syropu klonowego i melasy.

You might also like: Czyste odżywianie to przywilej, a nie tylko wybór.

Mit #4: "Czyste" oznacza bezmleczne i bezglutenowe.

Ludzie, którzy muszą lub chcą unikać glutenu i nabiału, mają teraz do wyboru mnóstwo przepisów. Jednak wydaje się, że żywność i przepisy, które są bezglutenowe lub bez nabiału są w jakiś sposób lepsze dla nas wszystkich.

Nie ma żadnego powodu, aby unikać glutenu, chyba że masz celiakię lub wrażliwość na gluten.

To samo dotyczy nabiału - unikaj go, jeśli musisz lub chcesz.

Ale nie daj się nabrać na to, że przepis na ciasto jest zdrowy, ponieważ jest opisany jako bezglutenowy lub bez nabiału. Dieta, która zawiera gluten i nabiał, może być nadal bardzo zdrowa.

Mit #5: "Czyste" oznacza "zdrowe".

Muszę się śmiać z przepisów na "zdrowe czekoladowe krówki" i "zdrowe lody z ciasteczkowego ciasta". Tylko dlatego, że coś zawiera "czyste" składniki nie czyni tego zdrowym, codziennym jedzeniem (przeczytaj The Trap of Clean Eating Treats).

Jeśli chcesz jeść "czysto", stosuj taką dietę, która - jak wykazały badania - jest dobra dla organizmu:

  • dużo świeżych owoców i warzyw (niezależnie od tego, czy są organiczne, czy nie)
  • pokarmy takie jak orzechy i nasiona
  • awokado i oliwa z oliwek
  • fasola i soczewica
  • pełne ziarna.

Zachowaj te smakołyki jako okazjonalne desery, tak jak zwykłe krówki czy lody.

Czy starasz się jeść "czysto"? Jeśli tak, co oznacza dla Ciebie "czyste odżywianie"?

Nie daj się oszukać! 5 mitów na temat czystego odżywiania:

Click To Tweet

Autor