Czy pełne mleko jest zdrowsze od beztłuszczowego i niskotłuszczowego?

Czy mleko pełne jest zdrowsze dla Ciebie i Twojej rodziny? Dowiedz się, jak powstaje mleko i jakie rodzaje powinieneś kupować.

Tak wiele z naszych rozmów o żywności stało się czarno-białe. Dobra żywność. Zła żywność. Czysta żywność. Przetworzona żywność.

Mleko nie jest wyjątkiem.

W ciągu ostatnich kilku lat badania wykazały, że tłuszcze nasycone (takie, które można znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak mięso i nabiał) mogą nie stanowić zagrożenia dla chorób serca, za jakie je uważano. Badania wykazały również, że picie pełnotłustego mleka może mieć pewne zalety w stosunku do mleka beztłuszczowego.

Jednak to wszystko zostało w jakiś sposób przekształcone w przesadzone, niedokładne wiadomości - i czarno-białe myślenie przejęło. Ostatnio widziałem artykuły twierdzące, że nie tylko mleko pełne jest zdrowsze, ale także, że mleko beztłuszczowe jest niebezpieczne i nie ma żadnych wartości odżywczych. Co takiego?

Oto, co powinieneś wiedzieć:

Picie pełnego mleka może mieć pewne korzyści.

Badania wykazały, że wśród dorosłych kobiet, wyższe spożycie wysokotłuszczowego nabiału było w rzeczywistości związane z mniejszym przyrostem wagi niż spożycie niskotłuszczowego nabiału. A ostatnie badania

przeprowadzone na dzieciach w wieku 1-6 lat wykazały, że te, które piły pełne mleko, miały wyższy poziom witaminy D i niższy BMI (wskaźnik masy ciała) niż te, które piły niskotłuszczowy tłuszcz. Co się dzieje? Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, witamina D może być lepiej wchłaniana, gdy jest połączona z tłuszczem zawartym w pełnym mleku. Różnice w wadze i BMI mogą wynikać z tego, że mleko pełne jest bardziej sycące i satysfakcjonujące, co może obniżyć całkowite spożycie kalorii.

Większość mleka jest przetworzona.

Jeśli nie otrzymujesz mleka prosto od krowy, mleko zostało poddane obróbce: Pasteryzacja (kiedy mleko jest krótko podgrzewane w wysokiej temperaturze) zabija potencjalnie szkodliwe bakterie. Homogenizacja (kiedy mleko jest przepuszczane przez sitko) zapobiega jego oddzielaniu się. Kiedy surowe mleko trafia do zakładu przetwórczego, tłuszcz jest usuwany przez odwirowanie (wirowanie z dużą prędkością), a nie przez proces chemiczny, jak być może czytaliście. Następnie tłuszcz jest dodawany z powrotem w zależności od rodzaju produkowanego mleka: więcej tłuszczu dodaje się do mleka pełnego, mniej do niskotłuszczowego, a żadnego do beztłuszczowego.

You might also like: 4 mity o mleku


Pełne mleko nie jest bardziej odżywcze niż mleko beztłuszczowe i niskotłuszczowe.

Wszystkie odmiany mleka, od pełnotłustego do beztłuszczowego, zawierają takie same ilości dziewięciu podstawowych składników odżywczych, w tym białka, wapnia, potasu i witamin z grupy B. Większość płynnego mleka jest wzbogacona w witaminę D. Niższe odmiany mleka mają również dodaną witaminę A (tłuszcz mleczny jest naturalnie bogaty w witaminę A, więc mleko pełne może nie potrzebować dodatkowej witaminy A). Czasami jest to przedstawiane w przerażająco brzmiący sposób ("syntetyczne witaminy chemiczne są dodawane!"), ale jest to po prostu fortyfikacja mająca na celu zwalczanie krzywicy (podobnie, kwas foliowy jest dodawany do wzbogaconych produktów zbożowych, aby zmniejszyć wady cewy nerwowej u dzieci).

Mleko beztłuszczowe nie zawiera dodatku cukru.

Cukier jest wymieniony w tabeli wartości odżywczych WSZYSTKIEGO mleka, ponieważ zawiera ono naturalny cukier mleczny (zwany laktozą). W mleku beztłuszczowym nie ma dodatkowego cukru.

Zalecenia mogą ulec zmianie.

Na razie, rada z Dietary Guidelines (i American Academy of Pediatrics) pozostaje, że każdy powyżej drugiego roku życia powinien wybrać mleko niskotłuszczowe lub beztłuszczowe zamiast pełnego, aby ograniczyć kalorie z tłuszczów nasyconych. Ponieważ pojawia się więcej badań na temat tłuszczów nasyconych, przypuszczam, że zobaczymy mniejszą koncentrację na tłuszczach nasyconych w mleku i innych produktach spożywczych oraz zmianę w tych zaleceniach.

Ale w międzyczasie, oto moje dwa grosze: Jeśli wasze dzieci wolą mleko pełne lub dwuprocentowe, kupujcie właśnie takie. Jeśli Wasze dzieci lubią mleko beztłuszczowe lub niskotłuszczowe, nadal otrzymują ważne składniki odżywcze. Kupujcie takie mleko, jakie wy i wasze dzieci lubią i będą pić.

Tylko nie dajcie się nabrać.

Czy mleko pełne jest zdrowsze od niskotłuszczowego i beztłuszczowego?

Click To Tweet

Autor