Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Klasyczna dieta ketogeniczna to dieta składająca się głównie z tłuszczu (80-90%), a reszta wypełniona jest białkiem (8% -15%) i minimalnie węglowodanami (2% -5%). Celem jest naśladowanie stanu organizmu podczas postu bez zmniejszania jego zdolności do wzrostu.
Jak to działa?
Przy założeniu, że ograniczasz ilość węglowodanów i białka, energia potrzebna organizmowi pochodzi z metabolizmu tkanki tłuszczowej lub tego, co jest spożywane. W związku ze spadkiem poziomu glukozy, ciała ketonowe pochodzące z tłuszczu zaczynają przejmować rolę głównego źródła energii organizmu. Oznacza to, że rozwija się stan metaboliczny znany jako ketoza. Oprócz klasycznej diety ketogenicznej istnieją trzy typowe opcje tej diety:
• diety o średniej długości łańcucha trój glicerydów
• zmodyfikowana dieta Atkinsa
• leczenie o niskim indeksie glikemicznym.
Jednak niewłaściwie zaprojektowana dieta ketonowa niesie ze sobą ryzyko, które obejmuje niedobory żywieniowe, hipowolemię, hipokaliemię, kamienie nerkowe i dnę. Jednak przy odpowiedniej diecie ketogenicznej ryzyko to jest zminimalizowane.
Funkcje menu diety ketonowej
Dieta ketonowa ma długą listę produktów, które należy ograniczyć lub których należy unikać, w tym:
• Ziarna i produkty zbożowe (ryż, pszenica, żyto, owies, jęczmień, makaron, owsianka, pizza)
• Rośliny strączkowe i fasola
• Warzywa skrobiowe i korzeniowe (groszek, kukurydza, ziemniaki, bataty)
• Owoce o wysokiej zawartości węglowodanów suszone owoce (banany, jabłka, pomarańcze)
• Niskotłuszczowe produkty mleczne
• Rafinowane tłuszcze i oleje; olej roślinny
• Cukier
• Alkohol
Jeśli chodzi o to, co jeść, dieta ketogeniczna oferuje wiele opcji, w tym wołowinę, wieprzowinę, drób, ryby, jajka, sery, awokado, oliwę z oliwek i olej kokosowy. W skład menu wchodzą również różnorodne warzywa, takie jak sałata, fasolka szparagowa, kapusta i brokuły. Chociaż te diety są bardzo restrykcyjne, ich wysokie spożycie tłuszczu może również sprawić, że będą „soczyste i przyjemne”, zwłaszcza że zwykle nie są one ograniczone kaloriami, jak wiele innych diet.
Jak działa dieta ketogeniczna?
Według dietetyków chodzi o niskie spożycie węglowodanów. Są głównym źródłem energii w organizmie, a gdy ich poziom w organizmie spada, rozpoczyna się aktywna obróbka tłuszczów. Rozkłada się na ketony, które są produktem ubocznym metabolizmu tłuszczów. Następnie nasz organizm wykorzystuje ketony jako paliwo do pracy. Jeśli możesz żyć bez cukru, mąki, ziemniaków to dieta ketogeniczna jest dla ciebie. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów jest korzystna dla utraty wagi i zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Uważa się również, że dieta ketogeniczna zapobiega rozwijaniu się chorób nowotworowych - wynika to z faktu, że komórki rakowe potrzebują węglowodanów. Ma zastosowanie w przypadku pacjentów z zaburzeniami neurologicznymi (od uporczywych bólów głowy po poważniejsze schorzenia, takie jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera).
Wady
Chociaż dieta ketogeniczna wydaje się bardzo korzystna i skuteczna, wymaga od nas pewnych ograniczeń. Poza tym dość trudno jest nie jeść węglowodanów, a spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcz nie jest zbyt dobre dla wątroby. Ponadto dietetycy twierdzą, że ograniczenie węglowodanów w diecie człowieka negatywnie wpływa na jego zdolności fizyczne i psychiczne.
Co możesz zjeść?
Powstaje pytanie: jakie produkty znajdują się na liście dozwolonych w systemie żywienia ketogenicznego? Najczęściej jest to:
• wołowina; cielęcina,
• mięso drobiowe;
• wieprzowina;
• śledź, łosoś, łosoś, makrela;
• wszystkie owoce morza;
• jajka (kurze i przepiórki);
• orzechy;
• mleko odtłuszczone;
• sfermentowane produkty mleczne bez dodatku barwników, substancji słodzących i aromatów;
• ograniczona ilość warzyw o niskiej zawartości skrobi, sałaty i niesłodzonych owoców (kwaśne jabłka, pomarańcze, grejpfruty).