Jak dieta wpływa na odporność?

Każdy z nas rodzi się z pewną odpornością. Jednak aby ją zachować, musisz przestrzegać podstawowych zasad zdrowej diety. Jak dieta może kształtować naszą odporność?

Dieta wzmacnia

Aby osiągnąć szybkie rezultaty, młodzi ludzie zwykle angażują się w ekstremalne diety z ograniczeniem energii, kalorii i składników odżywczych. Jednak ma to bardzo zły wpływ na odporność, ponieważ ogranicza wchłanianie niezbędnych substancji do organizmu. Dietetycy nalegają: odżywianie powinno być zrównoważone. Aby zachować odporność, w diecie muszą znajdować się wszystkie niezbędne składniki. Dieta wzmacniająca układ odpornościowy opiera się oczywiście na odpowiednim zbilansowanym odżywianiu. Organizm musi otrzymywać wszystkie potrzebne mu substancje, od białek, tłuszczów i węglowodanów po witaminy i minerały. Z drugiej strony wszystkie potrawy tradycyjnie uważane za szkodliwe, na przykład smażone, tłuste, słodkie, osłabiają układ odpornościowy. W okresach, kiedy ochrona immunologiczna jest szczególnie ważna dla organizmu, można dodatkowo nieznacznie dostosować dietę.

Dieta na odporność

Skoncentruj się na białkach zwierzęcych i roślinnych. Immunoglobuliny - przeciwciała są syntetyzowane przez organizm z aminokwasów, dlatego dieta powinna obejmować mięso, drób, jaja, rośliny strączkowe, ryby, soję i grzyby. Zwiększ spożycie tłuszczu. Oczywiście w większości powinny to być zdrowe, jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze. Nawet 30 g tłuszczu dziennie nie będzie miało znaczącego wpływu na sylwetkę, ale niewątpliwie wpłynie korzystnie na układ odpornościowy. W końcu tłuszcze są budulcem błon komórkowych limfocytów, makrofagów i innych obrońców naszego organizmu. Dlatego do diety dodajemy orzechy, awokado, nasiona, tłuste ryby, oliwę i masło. Tutaj też nie przesadzaj jak w przypadku białek. Nadmiar tłuszczu nie tylko nie pomoże układowi odpornościowemu, ale także osłabi mechanizmy obronne organizmu.

Do wzmocnienia układu odpornościowego potrzebne są również błonnik i węglowodany złożone. Można je uzyskać z surowych warzyw i owoców, otrębów, produktów pełnoziarnistych oraz pieczywa z mąki razowej. Wszystkie te produkty wpłyną pozytywnie na ruchliwość jelit, staną się doskonałym źródłem energii i budulcem dla komórek odpornościowych organizmu. Razem z tymi produktami, a także drożdżami, organizm otrzyma witaminy z grupy B, w szczególności B6, które są niezbędne do aktywacji układu odpornościowego w okresach stresu i wzmożonej aktywności.

Pozostałe warunki diety

Witaminy te są nie tylko przeciwutleniaczami, chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, ale także zwiększają odporność barierową organizmu. Cytrusy, napar z dzikiej róży, papryka, marchew, jabłka, kapusta, świeże zioła, kiwi, wątróbka dorsza i inne produkty dostępne są dla nas o każdej porze roku. Latem wskazana jest czarna porzeczka, która jest również dostawcą bioflawonoidów (witamin z grupy P), które są antyoksydantami i stymulantami układu odpornościowego. Znajdziesz je w bakłażanie, ciemnych winogronach, jagodach, czerwonym winie. Jajka przepiórcze, dostarczą ci nie tylko białka, witaminy A i E, ale także cynk. Pierwiastek ten pozytywnie wpływa na odporność, w szczególności zwiększając liczbę limfocytów T i innych przeciwciał we krwi. Cynk znajduje się również w owocach cytrusowych, jabłkach, figach, śledziu. A ponieważ dobre ukrwienie jest ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego, powinieneś włączyć do swojej diety pokarmy zawierające miedź i żelazo, na przykład grykę i granaty. Ponadto układ odpornościowy wspomogą wapń i magnez, które odpowiadają za przekazywanie impulsów nerwowych, a także potas, którego potrzebuje serce.

Autor