Kontrolowanie wielkości porcji może pomóc Ci schudnąć więcej

Codziennie ćwiczysz, dbasz o to, by się nie przetrenować i uważnie pilnujesz diety. Ale dlaczego nie tracisz na wadze? To wina porcji, które sobie serwujesz, czy to dal chawal, curry z kurczakiem i ryżem, zielone smoothie czy sok.

Fakt, że stale rosnące rozmiary porcji w diecie Amerykanów przyczyniły się do epidemii otyłości, jest powszechnie znany. Z biegiem lat na całym świecie talerze i porcje stały się coraz większe. Nowe badania wykazały, że kontrolowanie wielkości porcji może promować większą utratę wagi niż samodzielnie dobrana dieta.

Badanie, opublikowane w Obesity, czasopiśmie naukowym The Obesity Society, sprawdzało wpływ paczkowanych, kontrolowanych porcji posiłków na utratę wagi. Naukowcy odkryli, że - w połączeniu z poradnictwem behawioralnym - plan posiłków, który zawiera kontrolowane porcje, pakowane mrożone obiady i kolacje może napędzać większą utratę wagi niż samodzielnie wybrana dieta.

Główny badacz Cheryl Rock, z University of California San Diego School of Medicine, powiedział: "Uczestnicy, którzy zostali przepisani dwa razy dziennie paczkowane posiłki stracił około 8 procent ich początkowej wagi, w porównaniu do uczestników w grupie kontrolnej - którzy mogli wybrać własne diety - którzy stracili tylko około 6 procent".

Badania potwierdzają to, co firmy produkujące produkty dietetyczne wiedziały przez cały czas - że łatwiej jest schudnąć, gdy pakuje się jedzenie w małe i dające się kontrolować porcje. Możesz również spróbować ograniczyć czas jedzenia, aby zrzucić więcej kilogramów.

Martin Binks, Ph.D., profesor nadzwyczajny nauk żywieniowych na Texas Tech University i rzecznik The Obesity Society, powiedział: "Zmniejszenie spożycia energii jest kluczowym czynnikiem do utraty wagi, ale może być trudne do wprowadzenia w życie dla większości osób z nadwagą lub otyłością...Ten rodzaj strategii jest krokiem w kierunku wdrożenia skutecznych, opartych na dowodach rozwiązań problemu otyłości".

Jednak restauracje i fast-foody nadal serwują ogromne porcje, starając się przyciągnąć więcej konsumentów.

Tymczasem inne badania opublikowane w magazynie Food Technologists wykazały, że konsumenci mogą powoli odchodzić od gigantycznych porcji. Trendy ujawnione przez badania wykazały, że jedna trzecia konsumentów biorących udział w badaniu świadomie przestawiła się na mniejsze porcje.

Jeśli chcesz zmniejszyć wielkość porcji, spróbuj zastosować proste wskazówki, takie jak mniejsze talerze i kubki oraz trzymanie się sugerowanych wielkości porcji. Jeśli nadal jesteś głodny, zjedz więcej warzyw, ale pomiń deser. Sherlock Holmes Żywności Brian Wansink specjalizuje się w poradach dotyczących dobrych nawyków żywieniowych. Wypróbuj je, aby szybko pozbyć się plateau utraty wagi!

Zyskaj formę z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: dietażywność dla utraty wagizdrowa dietazdrowa żywność w lodówcezdrowa żywność utrata wagi zarządzanie utrata wagi żywności

Autor