Prawda o cukrze

Czy melasa jest zdrowsza od białego cukru? Czy cukier kokosowy jest wart dodatkowych kosztów? Czas na wyjaśnienie niejasności - oto prawda o cukrze.

Nie można rzucić kamieniem w Internecie bez trafienia na artykuł o cukrze: niebezpieczeństwa związane z cukrem, ograniczanie cukru, jak rzucić cukier.

Nie mam nic przeciwko byciu świadomym dodanego cukru i ograniczaniu go gdzie się da. Ale jestem zaniepokojony ilością błędnych informacji przekazywanych online na temat cukru. Nie zamierzam mówić ci, którego słodzika użyć. Ważne jest dla mnie, abyś znał fakty, co oznacza obalenie kilku największych mitów, które teraz widzę na temat cukru.

Prawda o cukrze

1. Ciasteczka zrobione z syropem klonowym nie są "bez cukru".

Widzę to twierdzenie dużo na blogach spożywczych, i to szybko stał się moim pet peeve. W sieci znajdziesz przepisy na "Krówki bez cukru" i "Ciasteczka bez cukru" oraz listy "Przekąsek bez cukru dla dzieci". Tak, przepisy nie zawierają białego cukru stołowego, ale niezmiennie wołają o melasę, syrop klonowy lub miód, czasami w dużych ilościach. Te substancje słodzące to WSZYSTKIE cukry. Kiedy główne organizacje, takie jak American Heart Association, zalecają ograniczenie dodawanego cukru, mają na myśli biały cukier i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy oraz melasę, miód, cukier surowy, syrop klonowy i koncentrat soku owocowego. Wszystkie te substancje słodzące przekształcają się w glukozę w organizmie w celu uzyskania energii. Wszystkie one są cukrem.

2. Brązowy cukier nie jest zdrowszy od białego.

Ponieważ jest brązowy, brązowy cukier wygląda i wydaje się bardziej zdrowe. Ale tak nie jest. Brązowy cukier to biały cukier z dodatkiem melasy dla koloru i smaku, ale ilość melasy nie skutkuje żadnymi dodatkowymi składnikami odżywczymi na porcję.

3. Melasa nie jest drugim przyjściem.

To prawda, że blackstrap melasa jest bogata w żelazo i zawiera wapń, ale niewiele osób piec i gotować z nim, ponieważ jest gorzki i nie bardzo słodkie (jeśli chcesz go używać, szukać przepisów specjalnie zaprojektowany dla blackstrap, ponieważ nie jest to jeden na jeden zamiana z innymi słodzikami, w tym regularne melasy).

Według USDA, jedna łyżka stołowa regularnych niesulfured melasy, rodzaj powszechnie dostępne, zawiera 40 mg wapnia (dzieci potrzebują około 1000-1300 mg dziennie ) i .9 mg żelaza (dzieci potrzebują około 8-10 mg dziennie). Nie jest to zbyt wiele, ale należy pamiętać, że jest to również dużo melasy. Jeśli martwisz się o dodanym cukrem, jedna łyżka melasy będzie prawie połowa dziennego limitu

dodanego cukru dla dziecka w wieku 7-8 lat, zgodnie z zaleceniami Dietary Guidelines. Jeśli lubisz smak melasy, używaj jej na wszelkie sposoby! Ale poszukaj w innych produktach żywnościowych wapnia i żelaza, zamiast sięgać po melasę z ciężką ręką.
You might also like: Jak naprawdę wygląda dzienna dawka cukru dla dzieci

4. Babeczki zrobione z cukrem kokosowym nie są "zdrowe" i "czyste".

Nie ma wątpliwości, że "zdrowe" jest w oku patrzącego (lub twórcy przepisu). Ale tak wiele przepisów na pączki, ciasteczka i ciasta nazywa się "zdrowymi" i "czystymi", ponieważ zamienili biały cukier na cukier kokosowy lub miód. Czy wszyscy możemy się zgodzić, że lukier czekoladowy, bez względu na to, jak jest słodzony, nie jest zdrowe w taki sam sposób, że szpinak jest? Co do "czyste", wiesz, jak czuję się o tym terminie

(spoiler: nie fan).

5. Cukier kokosowy nie jest superfood.

Olej kokosowy nadal jest popularny, więc nie jest zaskoczeniem, że cukier kokosowy jest teraz modny. Wykonany z pąków kwiatowych na palmie kokosowej, ma tyle samo kalorii (15) i gramów cukru (4), co granulowany biały cukier. Jest reklamowany jako słodzik o niskim indeksie glikemicznym (IG), który określa, jak szybko dany produkt wpływa na poziom cukru we krwi po jego spożyciu. IG cukru kokosowego wynosi 35 (uważany za niski) w porównaniu do 60 dla cukru stołowego (uważany za wysoki).

Jednak indeks glikemiczny nie jest nauką doskonałą i nie musi odzwierciedlać rzeczywistych warunków dla każdego (banan jest wyżej na indeksie glikemicznym niż cukier kokosowy, ale to nie czyni go mniej zdrowym). Spotkałem się również z twierdzeniami, że cukier kokosowy jest pełen składników odżywczych. Co takiego? Szybki rzut oka na panel faktów żywieniowych pokazuje zero błonnika, białka, witaminy A, wapnia, witaminy C czy żelaza. Prawdopodobnie musiałbyś jeść duże ilości cukru kokosowego, aby uzyskać znaczące ilości jakiegokolwiek składnika odżywczego oprócz węglowodanów. Jest też drogi.

Czy cukier kokosowy jest zdrowy?

Click To Tweet

6. Miód nie jest technicznie rzecz biorąc "naturalnym" cukrem.

Kiedy specjaliści od zdrowia mówią o "naturalnych" cukrach, nie mają na myśli miodu i syropu klonowego. Mówią o naturalnie występującym cukrze znajdującym się w nabiale (zwanym laktozą) i owocach (zwanym fruktozą). Miód, melasa i syrop klonowy są uważane za cukry "dodane", co oznacza, że są dodawane do żywności przez producentów lub przez nas samych - a cukry "dodane" to takie, które każdy powinien spożywać z umiarem.

Co powinieneś zrobić w sprawie cukru

Używaj słodzika, który lubisz. Jeśli jest to organiczny, surowy miód, to w porządku. Jeśli jest to cukier stołowy, to też jest w porządku. Ale bez względu na to, co wybierzesz, używaj go w małych ilościach. Żadna z substancji słodzących nie jest tak pełna wartości odżywczych, że warto je spożywać bez zastanowienia. A jeśli zobaczysz w Internecie informacje, że słodzik jest pełen składników odżywczych, sprawdź, do jakiej wielkości porcji się odnoszą - czy jest to łyżeczka czy pół filiżanki?

Równie ważne jest, aby słodzik, który wybierzesz, nie zmieniał klasyfikacji żywności w Twoim umyśle. Innymi słowy, pączek zrobiony z miodem to nadal pączek. A ty nie jesteś czysty i cnotliwy, bo twoje ciastka brownies są zrobione z syropem klonowym.

Melasa nie jest drugim nadejściem - i inne prawdy o cukrze

Kliknij, aby Tweetnąć

Autor