Jak wybrać witaminę prenatalną: 5 rzeczy, których należy szukać

Masz wątpliwości co do witamin prenatalnych? Oto przewodnik po tym, czego powinnaś szukać na etykiecie przy ich wyborze.

Dziękujemy firmie Balchem, dostawcy składników odżywczych, za sponsorowanie tego wpisu!

Kiedy byłam w ciąży, miałam jak najlepsze intencje. Moja dieta była pełna łososia, zielonych liści i owocowych smoothie. Ćwiczyłabym każdego dnia. I byłabym jedną z tych kobiet, które wyglądają w ciąży tylko z przodu.

Życie miało dla mnie inne plany.

Przez pierwsze 3-4 miesiące obu moich ciąż, od momentu przebudzenia do chwili zaśnięcia, dręczyły mnie mdłości przygniatające duszę. Wymiotowałam w sklepie spożywczym i w Starbucksie, na oczach patio pełnego pechowych klientów.

Z trudem utrzymywałam na nogach wodę, a tym bardziej owocowe smoothie, i skończyłam na leczeniu z powodu odwodnienia. Nie mogłam sobie poradzić z żadnym ćwiczeniem intensywniejszym niż spacer. A w ósmym miesiącu wyglądałam już jakbym była w ciąży.

Więc wzięłam rady mojego lekarza w tych pierwszych miesiącach i jadłam wszystko, co brzmiało dobrze, co skończyło się przypadkowym asortymentem żywności, w tym białym ciastem z waniliowym lukrem (musiało być białe ciasto, musiało być waniliowe), różowym grejpfrutem, chipsami z tortilli i Carnation Instant Breakfast. To tyle jeśli chodzi o te dobre intencje.

Na szczęście moje życie poprawiło się w drugim trymestrze, kiedy w końcu mogłam zjeść sałatkę. Ale gdybym polegała wyłącznie na jedzeniu, które dostarczało mi składników odżywczych, których najbardziej potrzebowałam w tych pierwszych miesiącach, miałabym ogromne braki - a te pierwsze kilka miesięcy ciąży są krytyczne dla rozwoju płodu.

Dlatego denerwuje mnie trochę dyskusja w sieci, którą widzę w niektórych kręgach, potępiająca witaminy prenatalne jako niepotrzebne lub nienaturalne. Choć absolutnie popieram wybieranie pożywnych produktów przez cały okres ciąży (jeśli tylko możesz je jeść!), martwi mnie, że niektóre kobiety mogą na tym stracić, zwłaszcza te, które nie stosują (lub nie mogą stosować) pożywnej diety lub kobiety noszące dzieci mnogie, które potrzebują jeszcze więcej składników odżywczych podczas ciąży.

Witaminy prenatalne zmieniły się nieco od czasu, gdy byłam przyszłą mamą i istnieją nowe zalecenia dotyczące tego, co powinny zawierać. Porozmawiaj z zarejestrowanym dietetykiem lub innym pracownikiem służby zdrowia, aby dowiedzieć się, jakie opcje są dla Ciebie najlepsze, ale oto przewodnik po tym, czego powinnaś szukać, wybierając witaminę prenatalną:

CHOLINA

To jest główna i ważna zmiana w witaminach prenatalnych. Istnieje zupełnie nowe zalecenie od American Medical Association, że cholina teraz być obecny we wszystkich witamin prenatalnych w znaczącej ilości. To dlatego, że cholina ma szczególne znaczenie w czasie ciąży. Chroni ona przed wadami cewy nerwowej (takimi jak rozszczep kręgosłupa) i jest zaangażowana w zdrowy rozwój mózgu. Może odgrywać rolę w utrzymaniu pamięci i wiedzy, a nawet pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne Twojego dziecka. Kłopot w tym, że trudno jest uzyskać to, czego potrzebujesz poprzez samo jedzenie. Przypadek w punkcie: Kobiety w wieku rozrodczym dostają mniej niż połowę tego, czego potrzebują, a tylko dziewięć procent kobiet w ciąży przyjmuje wystarczającą ilość, co sprawia, że jeszcze bardziej krytyczne jest dla kobiet, aby uzyskać cholinę w prenatalnych suplementach podczas ciąży. Większość witamin prenatalnych zawiera między 0-55 mg choliny, więc szukaj takich, które mają wyższy poziom.

Źródła pokarmowe: Wołowina, jajka, brukselka, drób, kiełki pszenicy i edamame. FDA wezwała producentów żywności do dobrowolnego umieszczenia informacji o zawartości choliny na pierwszej od 20 lat aktualizacji etykiety żywności. Oto darmowy plan posiłków na jeden dzień ciąży, który zawiera pokarmy bogate w cholinę.

ŻELAZO

Zapotrzebowanie na żelazo w czasie ciąży wzrasta z 18mg dziennie do 27mg. Dzieje się tak dlatego, że objętość krwi wzrasta w czasie ciąży, a żelazo jest składnikiem krwi, która przenosi tlen (również do dziecka). Żelazo jest również zaangażowane w prenatalny wzrost mózgu. Niedobór żelaza jest najczęstszym niedoborem żywieniowym podczas ciąży, a niewystarczająca jego ilość może prowadzić do niskiej wagi urodzeniowej.

Źródła pokarmu: Drób, ciemnozielone warzywa liściaste, fasola. Jedzenie pokarmów bogatych w witaminę C wraz z pokarmami zawierającymi żelazo (np. truskawki w sałatce ze szpinakiem lub papryka w burrito z fasoli) może pomóc w lepszym wchłanianiu żelaza.

Jak wybrać witaminę prenatalną

Kliknij, aby Tweetnąć

KWAS FOLIOWY

Foliany są witaminą, która ma kluczowe znaczenie w ochronie przed wadami cewy nerwowej (kwas foliowy jest formą występującą we wzbogaconej żywności i suplementach). Kluczowym okresem dla kwasu foliowego są pierwsze trzy miesiące ciąży, kiedy rozwija się cewa nerwowa (mózg i rdzeń kręgowy). Ponieważ wiele kobiet może nawet nie wiedzieć, że są w ciąży w tych pierwszych tygodniach, zaleca się, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym przyjmowały go codziennie w odpowiedniej ilości. Należy pamiętać, że uzyskanie odpowiedniej ilości kwasu foliowego wyłącznie z pożywienia może być trudne, jeśli stosujesz dietę bezglutenową lub jesz wyłącznie produkty pełnoziarniste, ponieważ wzbogacone produkty zbożowe są w niego wzbogacane.

Źródła żywności: Fasola, owoce cytrusowe, orzechy (niektóre wzbogacone płatki śniadaniowe również zawierają kwas foliowy).

WITAMINA D

Witamina D pomaga Twojemu organizmowi przyswajać wapń z pożywienia - a podczas ciąży odkładasz wapń w kościach Twojego dziecka i w swoich. Chociaż Twój organizm może produkować witaminę D poprzez ekspozycję na światło słoneczne, wiele kobiet (mądrze) nosi krem z filtrem lub mieszka w miejscach, gdzie nie ma zbyt wiele słońca (jak na przykład tutaj w Ohio!).

Źródła żywności: Wzmocnione produkty mleczne i nie-mleczne, grzyby wystawione na działanie promieni UV, łosoś.

DHA

Rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3, DHA jest znany jako kluczowy w prenatalnym rozwoju mózgu i oczu. Chociaż DHA występuje naturalnie w rybach, większość Amerykanów nie spożywa wystarczającej ilości ryb, aby uzyskać to, czego potrzebują.

Źródła żywności: Ryby i produkty wzbogacone w DHA, takie jak sok pomarańczowy, mleko i jajka.

Autor