Czy olej kokosowy jest zdrowy? Oto fakty, które musisz znać

Czy olej kokosowy jest zdrowy i warty tego, by o nim tak głośno mówić? Oto fakty, które musisz znać na temat tego modnego tłuszczu - i co TY powinieneś zrobić.

To frustrujący fakt, że niektóre pokarmy i składniki odżywcze wydają się wpadać i wypadać z łask wśród ekspertów zdrowotnych, w zależności od tego, co mówi najnowsza nauka. Więc co to wszystko oznacza dla Ciebie i Twojej rodziny?

To jest drugi post w moim nowym blogu serii Odżywianie klapki

na oczach. Dam ci niskie dół na to, co myśleliśmy kiedyś, co wiemy teraz, i co należy zrobić. Ostatnim razem zajęłam się tematem soli. W tym poście poruszę temat OLEJU KOKOSOWEGO.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Historia

Ten tropikalny olej był kiedyś wrogiem nr 1 wśród wielu zwolenników zdrowia. Oskarżano go o "zatykanie tętnic", ponieważ ponad 80 procent tłuszczu w oleju kokosowym to tłuszcze nasycone, czyli takie, które wiążą się z podwyższonym poziomem cholesterolu, co może zwiększać ryzyko chorób serca. W rzeczywistości olej kokosowy zawiera wyższy procent tłuszczów nasyconych niż masło czy nawet smalec.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Najnowsze dane

W ankiecie

przeprowadzonej przez The New York Times dwa lata temu, prawie trzy czwarte konsumentów określiło olej kokosowy jako "zdrowy". Skąd więc ta nagła zmiana? Ponieważ coraz więcej osób stosuje dietę wegańską lub roślinną, pojawiło się zapotrzebowanie na tłuszcz, który mógłby zastąpić masło w pieczeniu i gotowaniu (ale nie zawierałby produktów pochodzenia zwierzęcego). Guru wellness zaczęli zachwalać olej kokosowy na wszystko, od utraty wagi, redukcji stresu i czystszej skóry, po zaburzenia równowagi hormonalnej i chorobę Alzheimera.

Niektórzy naukowcy zaczęli również wycofywać się z pomysłu, że tłuszcz nasycony jest złoczyńcą podnoszącym poziom cholesterolu. Wskazali oni również, że połowa tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym to kwas laurynowy, rodzaj, który nie podnosi "złego" cholesterolu LDL tak bardzo jak inne rodzaje - i który może nawet zwiększać "dobry" cholesterol HDL. Efekt netto może być taki, że olej kokosowy ma neutralny wpływ na poziom cholesterolu. Twierdzili oni również, że olej kokosowy jest szkodliwy dla zdrowia tylko wtedy, gdy jest uwodorniony, co powoduje powstawanie tłuszczów trans (olej kokosowy, który kupujesz w słoikach nie jest uwodorniony).

You might also like: 5 mitów na temat czystego odżywiania, na które nie powinnaś się nabierać

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Kolejne przekłamanie?!?

W szczytowym okresie gorączki oleju kokosowego, Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (American Heart Association )

zrobiło furorę w zeszłym roku, kiedy wydało zalecenie, w którym odradza stosowanie oleju kokosowego. W swojej analizie dziesiątek badań, doszli do wniosku, że nie można zdyskontować efektów oleju kokosowego podnoszących poziom LDL, ponieważ podwyższony poziom LDL stanowi ryzyko dla chorób układu krążenia. Twierdzili również, że nie ma udowodnionych korzystnych efektów jego stosowania.

Czy olej kokosowy jest zdrowy? Co powinieneś zrobić

Pamiętasz, że New York Times badanie wykazało, że prawie 75 procent konsumentów twierdzi, że olej kokosowy jest zdrowy? W tym samym badaniu, tylko 37 procent specjalistów żywienia powiedziało to samo. Jak wiele innych rzeczy, nie jest to sprawa czarno-biała, ani nawet zdrowa czy niezdrowa. Odpowiedź znajduje się gdzieś pośrodku. Więc oto moja rada:

Nie nabieraj z bezmyślną rezygnacją.

Jeśli podoba ci się smak oleju kokosowego, używaj go. Pamiętaj jednak, że łatwo jest przesadzić i bardzo szybko dostarczyć sobie dużo kalorii (około 240 na dwie łyżki stołowe).

Zachowaj inne zdrowe tłuszcze w mieszance.

Po prostu nie ma tylu dowodów na to, że olej kokosowy jest korzystny dla zdrowia w taki sam sposób, jak płynne oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Zarówno olej rzepakowy, jak i oliwa z oliwek są mieszanką tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, a badania wykazały, że są one dobre dla serca.

Bądź ostrożny wobec twierdzeń o utracie wagi.

Olej kokosowy zawiera rodzaj tłuszczu zwany średniołańcuchowymi trójglicerydami (MCT), które, jak się uważa, są szybciej spalane przez organizm niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Ale badania, które są cytowane na temat utraty wagi używają czegoś, co nazywa się olejem MCT, który jest w 100 procentach MCT. Zwykły olej kokosowy ma mniej niż 20 procent MCT. Ponieważ nie jest jasne, czy wyniki badań nad MCT odnoszą się również do zwykłego oleju kokosowego, warto stosować go oszczędnie, tak jak każdy inny olej.
Może Ci się również spodobać: Czy sól jest dla ciebie szkodliwa?

To samo dotyczy cudownych obietnic zdrowotnych.

Prowadzone są badania nad rodzajami tłuszczów zawartych w oleju kokosowym i chorobami takimi jak Alzheimer czy cukrzyca. Ale badania te są na wczesnym etapie, więc w tym momencie są to w dużej mierze spekulacje. Włączenie oleju kokosowego wraz z innymi olejami do zdrowej diety jest rozsądnym podejściem. Ale olej kokosowy nie wyleczy chorób.

Naucz się języka etykiet.

Wiedz, co dostajesz w swoim słoiku. Oto kilka terminów, które można spotkać na etykietach:
  • "Nierafinowany" lub "Virgin": Ten olej jest pozyskiwany ze świeżego mięsa kokosowego i nie był poddawany dalszej obróbce. Będzie miał głębszy, tropikalny smak. Nie jest zalecany do gotowania w wysokiej temperaturze, np. do smażenia.
  • "Rafinowany: Olej ten jest pozyskiwany z suszonego mięsa kokosowego i poddawany jest pewnym rodzajom przetwarzania, takim jak gotowanie na parze, filtrowanie i wybielanie w celu usunięcia zanieczyszczeń i pigmentów. Olej ten ma bardziej neutralny smak i wyższą temperaturę dymienia, dlatego jest lepszy do gotowania w wyższej temperaturze niż olej nierafinowany.
  • "Tłoczony na zimno" i "tłoczony metodą wytłaczania": Olej został wyekstrahowany przez maszynę, która wyciska i miele kokos. Tłoczenie na zimno odbywa się w niższej temperaturze, co pozwala zachować więcej smaku. W tych metodach nie stosuje się żadnych dodatkowych środków chemicznych, a oleje te są zazwyczaj droższe.

Uważaj na aureolę zdrowia.

To, że w przepisie zamienisz masło lub olej roślinny na olej kokosowy, nie czyni go automatycznie "zdrowym" - bez względu na to, co mówi Ci Pinterest. Desery to wciąż desery, bez względu na to, jakiego rodzaju tłuszczu użyto. Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Click To Tweet

Autor